Instagram Feed

Kontaktirajte nas

Newsletter

Sinoc sam pravila neki autoportret – kolaž.

Zato što uživam to da radim. (Ustvari sam sinoć shvatila da to volim da radim, zato što mi je bio zadatak za fax.)

 

Uzela sam 3, 4  modnih časopisa, sa gomile koje sakupljam već par godina, i koje uživam da čitam, listam i gledam, više radi estetskog uživanja, a manje zato što sam nešto modno osveštena osoba koja prati trendove.

 

Seckala sam sličice koje su mi neobične, interesantne teksture, naslove koji su mi iz nekog razloga zanimljivi ili bude neka pitanja u meni. Neki se poklapaju sa mojim stavovima ili opisuju moje trenutno stanje uma. Ili su mi jednostavno simpatični.

Što ih seckam ako ih toliko volim?

Ukratko, iz istog razloga zbog kog smatram da knjige nisu svetinja koja treba da ostane netaknuta olovkom ili flomasterom u boji, čije strane ne smeju da budu podvrnute i sl. – jer smatram da je glavni cilj knjige da u njoj uživaš, da iz nje nešto novo naučiš i da zabeležiš omiljene delove.

Osećaj koji imaš zahvaljujući toj knjizi je mnogo bitniji nego knjiga kao fizički predmet.

U suštini, neke sličice sam sa ciljem tražila i nalazila, na neke sam naišla slučajno pa su mi se učinile odgovarajuće, a neke su dodate na kraju čisto zbog kompozicije i sklada.

Ono što mi je super zanimljivo kod kolaža je to što ne moraš da imaš nikakve  veštine u crtanju i slikanju,  jer je sve neko drugi uradio za tebe – već ti je najbitnija ideja, strpljenje i dosta vremena.

And then it hit me.

Sva umetnost je ustvari kolaž.

Vremenom, dok gledaš stvari u svom okruženju – pogledaš film, vidiš neku zanimljivu majicu na drugarici, orhideju na prozoru nečije sobe dok ideš ka fakultetu, maramu devojke u prolazu, teksturu pločnika, neobične čizme, ti to skladištiš u svojoj memoriji, ili fotkaš, napraviš skicu. Zatim odeš u atelje i izvučeš neke od tih stvari i iskombinuješ ih.

Izvadiš iz konteksta i stavis u potpuno novi. I ne samo što ljudi koji to posle posmatraju nemaju pojma odakle je sve to izašlo,  vec ni ja sama. Jer potpuno zaboravim šta mi je bila inspiracija (kao što trenutno nemam pojma iz kog časopisa je koja sličica na kolažu.)

I tako nastaje nešto što je autentično.

Kao što je ovaj kolaž bio inspiracija za ovaj tekst.

 

Jer,

“It’s not where you take things from — it’s where you take them to.”

Jean-Luc Godard

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Groznica epske fantastike

Sun Apr 15 , 2018
Ko je bio heroj vašeg detinjstva? Ako ste rođeni ranih 90-ih, postoje velike šanse da je sastavni deo vašeg detinjstva bio svet magije Hari Potera, […]
%d bloggers like this: