Instagram Feed

Kontaktirajte nas

Newsletter

Ko je bio heroj vašeg detinjstva?

Ako ste rođeni ranih 90-ih, postoje velike šanse da je sastavni deo vašeg detinjstva bio svet magije Hari Potera, iščekivanje pisma iz Hogwarts-a i avanture njega i njegove male skupine.

Našeg definitivno jeste.

Ono što mi je kao detetu bilo posebno fascinanto je – odakle piscima ideje za kompleksne svetove magije, neobičnih legendi i čudnih stvorenja.

Danas milioni ljudi uživaju u knjigama, serijama i filmovima kao što su Igra prestola, Gospodar prstenova, Hari Poter, Vikinzi…

I verovatno se pitate odakle stvaraocima tih dela inspiracija..

Liliputanke, kao ljubiteljke mitologija raznih naroda su istraživale i našle šta to spaja  mitologiju i naše omiljenje serije i knjige.

Mitologija i legende su ostavili neizbrisiv trag na fantastiku, posebno onu epsku, koja je ključna  za sve navedene serije i knjige.

Tvorcem žanra epska fantastika smatra se Džon R. R. Tolkin zbog svog  dela, Gospodar prstenova iz  1949. godine.

Epska fantastika obuhvata stvaralaštvo od drevnih mitova i legendi do savremenih dela čija se radnja obično odvija u fiktivnom univerzumu i sadrži neke nestvarne elemente.

Koreni ovog žanra se mogu pronaći još u sumersko – vavilonskom „Epu o Gilgamešu”, u 7. veku pne. Neki za osnivača ovog žanra uzimaju autore sa početka ovog veka,  kao što je  Robert E. Haurad i njegov serijal o Konanu Varvarinu.

Najpoznatiji predstavnici epske fantastike su Džon R. R. Tolkin,  Džordž R. R. Martin, K. S. Luis, Stiven King, Teri Pračet, Nil Gejman,Teri Bruks, Robert Džordan.

 

Tri najčitanije knjige na svetu su: Biblija, citati Mao Cedunga i Hari Poter.

 

 

Ono što je u osnovi svih dela epske fantastike je nordijski mit, koji je oduvek bio najprivlačniji za autore.

Tolkin je našao temelje za  trilogiju “Gospodar prstenova“ upravo u nordijskoj mitologiji i operi Ričarda Vagnera “Prsten Nibelunga“, koja se, takođe, oslanja na nordijski ep – o Brunhildi i Zigfridu.

Siegfried_awakens_Brunhild, photo:www.hadeninteractive.com

Tarantino je priču o Zigfridu i Brunhildi inkorporirao u film Đangova osveta.

Photo: The Weinstein Company

I  izvorna verzija bajke o Trnovoj Ružici nalazi svoje korene u nordijskoj mitologiji.

Beg od stvarnosti, atraktivne ekranizacije čine epsku fantastiku jednim je od najčitanijih žanrova današnjice.

 

Tolkina je  K. S. Luis predložio kao jednog od kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, 1961. god, ali je taj predlog bio odbijen zbog njegove proze i “njegov način pripovedanja nije na najvišem nivou”, kako je rekao član žirija Anders Osterling. Te godine nagradu je osvojio Ivo Andrić.

Vile, čarobnjaci, hobiti, svet magije – učinili su revnosnim čitaocima i one koji su retko posezali za knjigom.

Od svih neverovatnih i misterioznih cudovista u svetskoj mitologiji, zmajevi su nesumnjivo najstrasnija i najopasnija bica. Price o tim ogromnim letecim reptilima, koje rigaju vatru, otimajuci princeze, dolaze iz kulturnih tradicija gotovo svih naroda sveta.

U zanimljivim ‘Nemackim sagama’, braca Jakob i Wilhelm Grim, opisuju ih kao opake ‘zmije s krilima’, dok u norveskim mitovima zmajevi su predstavljeni kao verni cuvari grobalja ratnika.

Svaki fan “Igre prestola” je postao privržen ovim stvorenjima.

metro.co.uk

Vikinzi su ih rado slikali na svojim stitovima i urezivali njihove glave na pramcima svojih brzih, vitkih ratnih brodova.

Carved wooden dragon head – Detail from the Viking Ship Museum

Feniks se meša i u život savremenog mladog „junaka“ modernog veštičarenja – Harija Potera,

Kod različitih naroda Feniks je imao različite nazive. U Egiptu on je bio benu – čaplja. Za Vavilonjane, Asirce i Hinduse – to je bio paun, ponosita ptica koja na svom perju ima mnoštvo očiju, koja simbolizuju mudrost i znanje. Za stare Maje iz Jukatana u Meksiku – Feniks je predstavljen simbolom pernate zmije i nazivao se „Kulkulkan“, što na majanskom jeziku znači „divna ptica zmija“ (kulkul = divna ptica; kan = zmija ).

Meksički i astečki bog sunca Kvecalkoatl je takođe predstavljen kao pernata zmija. Zajednički simbol za Indijce, Egipćane i Druide bila je zmija umotana oko jajeta, vezan za stvaranje svemira. U alhemiji – jaje mudrosti je imalo važnu ulogu kao simbol prvobitne materije (prima materia) iz čega je vatra mudrosti izlegla kamen mudraca. Rimski Bog Merkur je prikazan u jajetu mudrosti. Za okultiste – krilato jaje je predstavljalo simbol vaskrsenja i ponovnog rađanja.

Bloomsbury Publishing

“Nećete proći!” Gandalf – lik delimično baziran na nordijskom bogu Odinu – zaustavlja Balroga na mostu Azgard Kazad duma. Istu situaciju imamo i sa Odinom u nordijskom mitu.

Tolkinovi fanovi su  ukazali na sličnosti između njegovog romana The Lord of the Rings i  Harri Potter-a. Tolkinov Wormtail i Wormtail Roulongove,  zatim Shelob i Aragog,  Gandalf i  Dumbledore, T Nazgul i Dementor, Willow Old and Whomping Willow i sličnosti između glavnih negativaca oba autora, Tolkinovog Dark Lorda Saurona i Lorda Voldemorta Roulingove (obojica su ponekad  neimenovani zbog intenzivnog straha oko njihovih imena, oba se često pozivaju na kao “tamni lord”, a obojica su, tokom vremena kada se glavna akcija odvija, pokušavajući da povrate svoju izgubljenu moć nakon što su smatrana mrtvim ili da više nisu pretnja).

9gag

S obzirom na to da je proleće počelo,  evo ideje gde da otputujete:

1 Gde je snimana Igra prestola u Dubrovniku

2     Mesta na kojima je J.K. Rowling stvarala Harija Potera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Jednostavna navika koja menja život na bolje i kako je uvrstiti u rutinu

Tue Apr 24 , 2018
Znate onaj osećaj kad se danima mučite da odlučite između nekoliko opcija, i tek onda kada popričate sa drugom osobom, u trenutku dok nju pitate […]
%d bloggers like this: