Instagram Feed

Kontaktirajte nas

Newsletter

Još jedan vikend je naišao i ide nam se negde da napunimo baterije. Ali, fali nam ideja gde bismo mogli da odemo, a da je blizu i da je dovoljno interesantno da nam pruži doživljaj kao da smo otputovali na neku TOP destinaciju.

Da li ste znali da se jezero po kom plutaju ostrva nalazi na samo 30-ak kilometara od Novog Pazara?

Ovoga puta smo obišle Semeteško jezero, koje se nalazi na nekih 10-ak kilometara od Raške.

Jezerce je sada uređeno poput nekog malog turističkog mesta, pa se u kompleksu nalazi i restoran i dve brvnare koje se mogu iznajmiti.

Na ulazu, kao i u svakom turističkom mestu, imamo dve table sa osnovnim informacijama o širini, temperaturi vode, a za planinare i mape tj. sa koje strane šetači mogu da stignu markiranim planinarskim stazama do jezera.

Iako je malo mesto, sređeno je sa dosta detalja, pa tako imamo i malu plažu sa ležaljkama. 😆

Ono što me je potpuno oduševilo i što je, ujedno, najveća atrakcija jezera jesu – plutajuća ostrva.

Iako je na prvu fascinantno kako sve to funkcioniše, u teoriji je “prosto” – korenje drveća  drži ostrva da se ne raspadnu, a vetar, uz pomoć grana, pomera ostrva po jezeru.

Definitivno najinteresantniji fun fact jeste – DA DUBINA JEZERA NIKADA NIJE IZMERENA.

Dubinu jezera nisu uspeli da ispitaju ni ronioci zbog specifičnog oblika levka, jakih struja koje vuku u dubine, kao i zbog voda koje se neprestano slivaju u jezero.

I kako je logičan sled stvari, o jezeru je ispričano i mnogo legendi.

One najzanimljivije koje sam čula, ću, naravno, da prepričam vama.

Prva legenda nam je vezana za nezaobilazne – vile. Kada bi pala noć, vile su se okupljale oko jezera, igrale bi kolo i kupale se.

Fun fact za koji pouzdano tvrdim jeste da – nema legende o jezeru, a da se ne pominje čudovište koje živi u njemu. Tako i imamo domaću legendu o čudovištu iz Loh Nesa. Među meštanima se i dalje šuška da se noću, ponekad, čuje glas aždaje iz jezera, od kog se ledi krv u žilama. 😯  😯  😆

Jedna prava narodnoj priča kaže da je seoski pop  želeo da obrađuje zemlju na dan Svetog Ćirila. Meštani su ga upozorili da je praznik i da tada ne treba da radi. Ali, on je započeo posao. I čim je otpočeo rad, zemlja se otvorila, progutala njega i konje i na tom mestu je ostalo današnje jezero.

A za one koji vole epsku fantastku – priča o Kosingasu – Red Zmaja (već smo pominjali Kosingas). Monah Gavrilo, kosingas vitez Reda Zmaja, upoznaje Marka Kraljevića i sa njim kreće u pohod na Srbiju. Prvi zadatak im je bio da savladaju aždaju na jezeru lutajućeg ostrva (pogodite kom 😆 ) i tako osvoje čuveni Markov buzdovan. Na tom putu ima mnogo doživljaja, i lepih i ružnih, a cilj je da monah Gavrilo pripremi Marka da postane kosingas.

Na stranu legende i klasične informacije, Semeteško jezero je pravo mesto na kome možete instant da napunite baterije, dišete punim plućima, onako školski, dubok udisaj, pa izdisaj. Pripremite se na ležanje i gledanje u sunce, čitanje knjige uz kafu ili šetnja oko jezera – milioniti krug.

Možete se voziti i čamcem. 🙂

Mi smo uživale, nadamo se da ćete i vi 🙂
#napoljujesunceidanmirišenaleto 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Jedno je smatrati sebe pesnikom, a drugo - biti onaj koji piše - Milica Milosavljević [Intervju]

Mon Jul 16 , 2018
Želja nam je da u rubrici “Oni inspirišu”  predstavimo osobe koje se bave neobičnim stvarima i utiču da istražujemo svoju kreativnu stranu i radimo ono […]
%d bloggers like this: