Instagram Feed

Kontaktirajte nas

Newsletter

“Pogledaj šta može da se desi u ovoj zemlji, reći će. Devojka živi devetnaest godina u nekoj zabitoj palanci, toliko je siromašna da ne može sebi da priušti ni časopis, a onda dobije stipendiju za koledž i osvoji nagradu ovde, nagradu onde, i na kraju upravlja Njujorkom kao da je njen privatni automobil.

Samo što ja ničim nisam upravljala, čak ni samom sobom.”

        Stakleno zvono – Silvija Plat

 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⁣

“Ali zašto je drvo takvo socijalno biće, zašto deli svoju hranu sa jedinkama iste vrste i tako brižljivo neguje konkurenciju? Razlozi su isti kao u ljudskom društvu: zajedno je bolje.⁣ Zato je za zajednicu svako drvo veoma vredno i zaslužuje da se sačuva što je duže moguće. Iz tog razloga se pomoć pruža čak i bolesnim jedinkama. Sledećeg puta se situacija možda može obrnuti, pa stablu⁣ pomagaču zatreba pomoć. Debele, srebrnosive bukve se tako ponašaju da me podsećaju na krdo slonova koje se na isti način stara o svojim članovima, pomaže bolesnima i slabima da stanu na noge, pa krajnje nerado ostavlja čak i mrtve.

Tajni život drveća – Peter Voleben

Čovek nikad ne može znati šta treba da želi, jer živi samo jedan život i nikako ne može da ga uporedi sa svojim prethodnim životima, niti ga u sledećim životima popraviti.Je li bolje biti s Terezom ili ostati sam? Nema nikakve mogućnosti da proveri koja je odluka bolja jer ne postoji mogućnost poredjenja. Čovek proživljava prvi put sve i bez pripreme. Kao glumac koji igra predstavu bez ikakve probe. Pa koliko onda vredi život ako je prva proba života već sam život? Život je onda uvek sličan skici. Samo, ni skica nije prava reč, jer je skica uvek nacrt za nešto, priprema za sliku. A skica koja je naš život je skica ni za šta, crtež iz koga ne sledi slika.”

          ⁣Nepodnošljiva lakoća postojanja – Milan Kundera

“Spavao sam čvrsto, bez snova, a nakon što sam otvorio oči nije bilo one uobičajene kratke, jedva primjetne zbunjenosti kakvu valjda svako osjeti kad se probudi u tuđem krevetu, naročito prve noći. Da sam mlađi i skloniji sentimentalnoj estradnoj mistici, vjerovatno bih pomislio da podsvijest ili duša prepoznaje specifičan ugao svjetla pod kojim jutarnje sunce pada na sarajevsku kotlinu; ovako sam samo notirao izostanak zbunjenosti bez potrebe da mu tražim objašnjenje. Bio je četvrtak, bio sam sâm u stanu svog kasnog djetinjstva i prve mladosti, bez ikakvih planova za cijeli dan. Ležao sam i sjećao se.”

Sjetva soli – Muharem Bazdulj

 

»Life can be compared to a piece of embroidered material of which, every-one in the first half of his time, comes to see the top side, but in the second half, the reverse side. The latter is not so beautiful but it is more instructive because it enables one to see how the threads are connected together.«⠀

Lečenje Šopenhauerom – Irvin Jalom

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

5 zanimljivih psiholoških fenomena koje smo svi doživeli

Mon Feb 24 , 2020
1. Letholexia Mentalna blokada koja se javlja kada ne možemo da se setimo reči, a pri tom znamo šta ta reč opisuje. Tada kažemo da […]
%d bloggers like this: